Tornar

Es presenta la ‘Guia d’embalatges permanents per a col·leccions de ciències naturals’ al màster de conservació preventiva

Quins passos s’han de seguir per embalar roques i minerals de dimensions petites per garantir la seva conservació? I per embalar dents individuals de petits mamífers? Com s’emmagatzemen correctament a la reserva les col·leccions botàniques? Totes aquestes qüestions i més es recullen a la  Guia d’embalatges permanents per a col·leccions de ciències naturals, el full de ruta per a millorar la conservació preventiva dels exemplars de ciències naturals que hi ha als museus catalans.

El proper 13 de gener de 2025 es presentarà davant l’alumnat del màster oficial en Conservació Preventiva de Béns Culturals Mobles i Immobles, de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya (ESCRBCC). Durant l’acte -que està obert i és de lliure accés per a totes les persones que hi estiguin interessades- els assistents podran conèixer aquest document elaborat per la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya amb l’objectiu d’assessorar aquest procés de la conservació i emmagatzematge d’exemplars durant un període de temps llarg. La XMCNC va publicar aquest document el passat mes de juny per donar resposta a la manca d’oferta acadèmica especialitzada en conservació de col·leccions de ciències naturals.

Recomanacions, guies i exemples específics

La guia està plantejada com un document pràctic i fàcil de consultar, en format digital. Recull les característiques bàsiques que ha de tenir un bon embalatge i també indica què es desaconsella fer en aquest procés. La part central de la Guia se centra en la conservació en sec i en fluids aplicada en cada cas pel que fa a la botànica, la geologia, la paleontologia i la zoologia. També inclou un capítol que fa un ampli repàs dels materials d’embalatge i de les tipologies de mobiliari idònies per a la conservació dels exemplars a la reserva dels museus. El document es complementa amb una sèrie de cinc vídeos on es mostren casos concrets d’embalatges, un per a cada tipologia de col·lecció (botànica, paleontologia, geologia i zoologia), a més d’un exemplar conservat en medi fluid.

Un màster pioner

Enguany és la primera edició del màster oficial en conservació preventiva de béns culturals mobles i immobles. Es tracta d’una proposta formativa innovadora en l’Espai Europeu d’Educació Superior en el desenvolupament del camp de la conservació preventiva, ja que abasta l’actuació en tots els béns culturals, i dona resposta a la necessitat de formació en aquesta disciplina per als conservadors-restauradors del patrimoni cultural, no només en el vessant tècnic i professionalitzador, sinó que també obre una via per als estudiants que volen seguir una línia d’iniciació a la recerca en l’estudi dels mecanismes de degradació del patrimoni.

Tornar