El curs, impartit per l’expert Armando Méndez, va abordar diversos aspectes fonamentals de la Gestió Integrada de Plagues en el context de la conservació preventiva.
El Museu de Ciències Naturals de Barcelona va acollir el passat 11 de juliol un nou curs de formació organitzat per la Xarxa. En aquesta ocasió, la formació era “Fonaments de la Gestió Integrada de Plagues com a estratègia de conservació preventiva en museus de ciències naturals“, a càrrec d’Armando Méndez, conservador preventiu, especialista en patrimoni cultural i museus, i actual coordinador de Gestió Integrada de Plagues (IPM, en el seu acrònim en anglès) i director de les instal·lacions de quarantena del Centre de Conservació del Natural History Museum de Londres.
El curs va abordar diversos aspectes fonamentals de la Gestió Integrada de Plagues en el context de la conservació preventiva. Entre els temes tractats, es van destacar la història d’aquesta acció al Natural History Museum de Londres, l’esquema i identificació d’insectes plaga, així com els principis bàsics de monitoratge, quarantena, prevenció i tractaments.
El curs va fer incís en la importància del bio control, el mostreig d’aire i el seguiment per feromones. Els participants, a més, van tenir l’oportunitat de conèixer casos d’estudi reals i fer un recorregut virtual per les galeries del Natural History Museum.
El ponent de la formació, Armando Méndez, és expert reconegut a escala mundial en la gestió de plagues. Amb gairebé deu anys d’experiència a l’equip de conservació preventiva, és responsable de l’estratègia general sobre la gestió sostenible de plagues al museu, un dels referents a escala mundial en el camp de les ciències naturals.
Aquest curs ha estat una oportunitat única per als professionals dels museus de ciències naturals de Catalunya per aprendre i compartir coneixements sobre la gestió de plagues, una de les principals problemàtiques a les quals ha de fer front la conservació preventiva de materials orgànics.